mandag den 15. november 2010

DR: Få det ud af verden

Her til aften så jeg et tv-spot for Danmarks Radios licenskampagne. "Få det ud af verden", hedder den. Kampagnen har kørt siden august, og skal få sortseere til at skamme sig sammen til at tilmelde sig licensen. Dette er fulgt op på bedste Gestapo-stil med, at DR har sendt breve til alle, der ikke betaler licens (jeg betaler licens, så jeg har ikke fået brevet eller føler mig truffet).

Men burde det ikke snarere være DR selv, man skulle se at "få ud af verden"? Hvad bringer den kanal, ud over ekstra omkostninger for borgerne, Plummerrådne generaldirektører, tv-serier for familien Danmark - og så ham den lille, perfide idiot Anders Lund Madsen og hans talkshow?

Indrømmet, nyhedsudsendelserne er måske et nøk bedre end hos TV2's mikrofonholdende og illiterære journaliststuderende, der er bedre til at gnubbe skuldre med de kendte, end de er til at beherske det danske sprog (men hun er også en obsternasig madamme!).
Og så er der alle de gode programmer for børn, der til enhver tid slår amerikanske tegneserier.

Men er det grund nok til at holde mastodonten DR i live? Jeg er næsten færdig med Jeff Jarvis' seneste bog (What Would Google Do?), hvor han slår til lyd for, at "small is the new big". Det giver ikke længere mening, at have en kæmpe institution, der slår mønt på at opdrage nationen. Børns socialisering foregår ikke længere foran kuk-kassen - og slet ikke på www.dr.dk. Det frie valg, som internettet har ført med sig, gør, at unge såvel som gamle kan finde præcis det indhold, de vil, i løbet af et splitsekund. Og dem der leverer det bedste indhold er som regel specialiserede niche-medier, der har fingeren på pulsen, og som kan omstille sig i løbet af kort tid.

DR er et kæmpe tankskib, der søger at dække alle behov (underholdning, seriøs journalistik, børne-tv, drama etc.) og som har en politisk bestyrelse og en generaldirektør, som er fedtet ind i en masse forskellige interesser. Ganske vist har DR "specialiserede" kanaler (DR Ramasjang, DR2, P1 & P2), men alle disse er økonomisk styret oppefra og afspejler ikke det egentlige behov i befolkningen.

Desuden vil en fjernelse af licensen betyde, at man endelig kan ånde frit i dette land, der bryster sig af, at være forkæmper for frihedens gyldne principper. Licens smager af kontrol fra en svunden tid og tvangsbeskatning af hele samfundet, fordi alle, der bare ejer så meget som en iPhone, er licenspligtige...
Og så undgår man den det latterlige betegnelse "sortseer". Man kunne vende den om, og beskylde DR for pirateri ved højlys dag.

Ingen kommentarer: