mandag den 22. november 2010

Om spin og journalistik

TV er de sidste par år blevet oversvømmet af tidligere spin-doktorer, der kommenterer hver eneste prut og bøvs, der slås i dansk politik. Den foreløbige kulmination er programmet Mogensen og Christiansen på TV2, hvor Peter Mogensen og Michael Christiansen (begge tidligere spin-doktorer for tidl. statsministre, Poul Nyrup Rasmussen hhv. Anders Fogh Rasmussen).

Men hvorfor er det professionelle meningsryttere, der fylder sendefladen ud med deres kommentarer og betragtninger om snart sagt alt, der lugter af dansk politik? Sandt nok, de har en værdifuld indsigt i praktiseret politik fra deres tid i magtens inderste cirkler. De er velformulerede, og kan derfor trække kernen af dilemmaerne, beslutningerne og rænkespillene skarpt op, så det ikke er til at misforstå for seerne (endsige journalisten).

Men alt det kan en skarp journalist også gøre. Problemet må være kvaliteten af de danske journalister, der bedst egner sig til at læse op fra en teleprompter og se godt ud samtidig. De selvstændige analyser og den journalistisk-politiske faglighed er det så som så med, så der må en "fagmand" i studiet og forklare tingene for dem (og os).

Problemet er, at den politiske indsigt og den journalistiske tæft aldrig er forenet i en person. Så vi ender med to selvfede professioner, der har travlt med at promovere sig selv og spille den af på hinanden på tv, hvilket forklarer indholdskrisen i dansk politik (for hvem kan føre politik med substans, når det kun er formen, der dissekeres?).

Note: spin forekommer naturligvis i vid udstrækning og er derfor interessant som en niche inden for journalistik. Men at lade spin-doktorer usurpere udlægningen af dansk politik gør, at analyserne handler mere om spillet end om substansen. Spin-doktorer forholder sig aldrig til de ting der er på spil for vælgerne, kun for de ting der er på spil for politikerne. Det er måske godt tv, men det er skidt for demokratiet.

Ingen kommentarer: